af Mikael Sonne, James Hammink & Jan Tønnesvang
I 1970-75 blev gestaltterapi introduceret i Danmark af amerikanere som Natasha Mann, Tony Horn, Walter Kempler, Michael Kriegsfield Martin Kirschenbaum, Jim and Barbara Allen, og andre .
Ligesom i andre lande ydede gestaltterapien en tiltrængt påvirkning i det traditionelle psykoterapeutiske miljø.
Introduktionen af gestalt i Danmark var i høj grad båret af karismatiske amerikanske gestaltterapeuter, som kunne både imponere og forskrække – primært via korte show-lignende workshops i stil med dem Perls præsenterede i sin Esalen –periode..
Der manglede formidling af det teoretiske og metodemæssige fundament og der var således en manglende sammenhæng mellem teori og praksis.
Fascinationen af de gestaltterapeutiske virkemidler førte som så mange andre steder også her i Danmark til en overdreven ateoretisk teknik-fixering med uheldige resultater til følge. Danske terapeuter og kursusudbydere med manglende erfaring og manglende teoretisk forståelse efterlignede de amerikanske og kastede sig ud i at tilbyde ret så ivrige ’gestalt-kurser’, og var med til at give gestaltterapien et dårligt ry.
Det har siden været diskuteret i Danmark at også selve den gestaltterapeutiske stil som blev importeret fra USA, hvor gestaltterapien jo er udviklet, er præget af den amerikanske leve- og tænkemåde . Og at vi i Danmark – baseret på gestaltterapiens teoretiske fundament - må udvikle en gestalt-praksis som er mere i overensstemmelse med vor egen kultur.
Først og fremmest synes det eksistentialistiske livssyn i den amerikanske gestalt-udgave at have en for stærk vægtning af det individuelle frihedsbegreb som værende udtryk for, at man – grænseløst - kan gøre hvad man vil. Denne polaritet af frihedsbegrebet har overskygget betydningen af eksistensens dobbelttydighed (frihed/ansvar etc) og den grundkonflikt som eksistentialisterne påpegede, f.eks den dybere forståelse af, hvad der ligger i udtrykket ”vi er dømt til frihed”.
Samtidig har man i de senere år i stigende grad søgt tilbage til de sociale elementer i den feltteoretiske grundforståelse, fx med reference til Laura Perls´ vægtlægning af den relationelle side af menneskets eksistens og den hermed givne empati og omsorg for den anden, som også betones af eksempelvis Gary Yontef under termer af relationel gestalt og er centrale i de synteseforsøg med selvpsykologisk tænkning, som man finder hos StephenTobin, Bresgold og Zahm, Lynne Jacobs m.fl.
Siden de første udenlandske gestaltterapeuter gæstede Danmark har vi gennem årene haft glæde af workshops i Danmark under ledelse af bl.a andre:
Erving og Miriam Polster, Joseph Zinker, Bob and Rita Resnick, Gary Yountef, Barrie Simmons, Joe Melnick, Lynne Jacobs, Sean Gaffney, Todd Burley .